Bugün Türkiye ekonomisinin 2018 yılı 3. çeyrek (Temmuz, Ağustos ve Eylül) büyüme rakamlarının açıklanacağı önemli bir gün. Çünkü, Türkiye bu çeyrek içerisinde hem yoğun bir kur hareketliliğiyle karşı karşıya kaldı hem de bu kur hareketliliğinin ardından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ekonomide önemli tedbirleri uygulamaya geçirdi.
Dolayısıyla söz konusu gelişmelerin ardından 2018 yılı üçüncü çeyrekte ekonomik büyüme rakamının ne olacağı herkes tarafından beklenen önemli bir konu haline gelmiş oldu.
Türkiye ekonomisinin son dönemlerde yaşadığı kur hareketliliği ve ardından ortaya koyulan yeni Dengelenme, Disiplin ve Değişim dönemi sonrasında enflasyon rakamlarında aşağı doğru bir trend izlenmesi, dış ticaret açığının azalması, faizin düşmesi ve makro ekonomik göstergelerdeki istikrar ile şimdi de gözler ekonomik büyüme rakamlarına çevrilmiş durumda.
SANAYİ ÜRETİM GÖSTERGESİ EKONOMİK BÜYÜME İÇİN NE DİYOR?
Ekonomik büyümenin belli öncü göstergeleri vardır. Bu öncü göstergeler arasında en önemlisi şüphesiz sanayi üretim endeksidir. Çünkü ekonomik büyüme beklentileri ile söz konusu dönemdeki sanayi üretim arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.
Sanayi üretim endeksi yılın 3. çeyreğinde yani (Temmuz, Ağustos ve Eylül) üç aylık dönemde ortalama yüzde 1.5 oranında artış gösterdi. Bu artışın Ağustos ayında ekonomiye olumsuz etki eden kur hareketliliği ve Eylül ayında açıklanan Yeni Ekonomi Programı ile alınan tedbirler sonrasında gerçekleşmesi son derece önemli.
AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 3. çeyrekte yüzde 1.7 artması bekleniyor. Bu ankete katılan ekonomistlerin öngörülerinde en yüksek büyüme oranının yüzde 3 ve en düşük ekonomik büyüme oranının yüzde 0,5 olması bu çeyrekte daralmanın olmayacağını yani kötümser bir tablonun yaşanmayacağının da bir göstergesidir.
Diğer yandan, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentileri, ekonomik büyüme performansının ilk iki çeyreğe göre yani yılın ilk 6 aylık dönemine göre yavaşladığını gösteriyor.
Ayrıca 3. çeyrek ekonomik büyüme rakamı, yeni dönemde ekonomide yaşanması öngörülen dengelenme sürecinin de fiilen başladığını gösteriyor.
2018 YILI EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ
2018 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen yüzde 6.2 oranındaki ekonomik büyüme oranına karşın, 3. ve 4. çeyrek döneminde gerçekleşecek daha düşük ekonomik büyüme oranı ile 2018 yılının tamamında büyümenin yüzde 3-4 aralığında gerçekleşeceği beklenmektedir.
AA Finans’ın 2018 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması ise YEP beklentilerinin biraz altında yüzde 3.1 olarak bekleniyor. Yeni Ekonomi Programı’nda 2018 yılının tamamı için ekonomik büyüme hedefi yüzde 3.8.
SIRA EKONOMİK BÜYÜMEDE
Kur hareketliliğinin neden olduğu enflasyon, kur ve faiz döngüsünün kıs aşurede kırılması ve ekonomide oluşan dengelenme sonrasında esas olarak ekonomik büyümeye odaklanmak gerekiyor.
Geçmiş dönemlerde önemli bir sorun olan bankacılık sektörünün zayıflığı, kamu maliyesinde var olan bütçe açığı ve kamu borcu sorununu nasıl büyük problem olmaktan çıktıysa, Yeni Ekonomi Programı ile hayata geçen yeni yol haritasıyla, ekonomik büyüme için tehdit olan cari açık sorununun da artık sorun olmaktan çıkarılmasının zamanı geldi.
Artık cari açığı azaltırken ekonomik büyümeden vazgeçmeden, düşük cari açık ve yanında sürdürülebilir yüksek büyümenin gerçekleşeceği bir döneme ihtiyaç olduğu açık.