Mustafa DUMAN

Mustafa DUMAN

Bir Eski Türkiye Masalı

23.11.2018 02:30:00

1946 da Devlet gemi inşa mühendisi Fethi Algon'u Tatvan'a gönderir. Kocaman bir iç deniz ve üzerinde deniz taşımacılığı yok. Fethi Algon eşini ve iki oğlunu alıp Kurtalan Ekpresi ile önce Siirt Kurtalan'a oradan da 8 saat (122 km) süren bir yolculukla Tatvan'a varır. Manzara şudur: Yol yok, okul yok, elektrik yok, su şebekesi yok, türkçe bilen yok, bakkal bile yok, yok yok yok.

 

Fethi Algon önce tersaneyi kurar ve Van Gölü üzerinde yolcu taşımacılığı yapacak gemilerin, kosterlerin,römorkorların üretimine başlar. Ahlat, Erciş, Van ve Gevaş'ta iskelelerin yapımları da eş zamanlı olarak başlamıştır.

 

 

Sene 1950 dediğinde Van Gölü üzerinde yolcu taşımacılığı başlamıştır.Siirt Kurtalan'a gelenler karayolu ile Tatvan'a, oradan da göl çevresinde nereye gideceklerse oraya. Feribot saatlerini yakalayamayanların halini gören Fethi Algon Denizcilik Bankası'na buraya otel lazım der.Bunun üzerine vatandaş feribot beklerken rezil olmasın diye Doğu Anadolu'nun ilk ve tek dört yıldızlı oteli Tatvan'a inşa edilir.İstanbul'dan,Yalova'dan personelin eğitimi için şefler, otel müdürleri getirilir. Otelin adı Denizcilik Bankası Oteli'dir.

 

Bu arada tersane arazisi bir kampüs haline getirilir. 1950 senesinde Van Gölü'nde yelken yapılmakta ve çevre illerden sayısız insan yelkenli izlemeye gelmektedir.

 

Fethi Algon'a devletin gönderdiği paralar Diyarbakır üzerinden gelir. Çünkü en yakın Ziraat Bankası oradadır. Mecido isimli bir eşkiya yolda parayı getirenleri soyar, bütün paraları alır. Jandarma bile Mecido'ya bulaşmak istemez. Fethi Algon Mecido'ya haber salar, gelsin görsün beni diye. Mecido bir eşkiyadır ama devletin adamı çağırmıştır sonuçta. Kalkar gider. Fethi mühendis derdini sorar. Mecido der, adam vurdum, eşkiyayım diye kime bana iş vermez, ne yapayım der. Fethi Algon, 1.90 boyundaki bu dev adama Tatvan tersane Kampüsü'nde bekçilik işi verir. Mecido eşkiyalığı bırakır. Karda tipide çoru çocuğu okula götürmek de dahil her işe canla başla koşar. Tersanenin has adamı olur.

 

Mühendis Fethi Algon'un oğlanlar okula başlayacak olunca kaymakama,valiye çıkıp okul ihtiyacını dile getirir. Sene 1948'dir. Vali,kaymakam yok öyle bir para bizde, okulu yapın biz öğretmeni atayalım derler. Fethi Algon bulur buluşturur, tersane kampüsünde bir odada, karatahtayla 25 öğrencinin eğitim alacağı bir derslik kurar, valiye kaymakama haber salar, atayın öğretmeni. Böylelikle Tatvan'ın ilk okulu açılır. Öğrenci sayısı 25'dir. 23'ü Türkçeyi ilk defa okulda duyacaktır.

 

Fethi Algon ve ailesi 1959 senesine kadar Tatvan'da kalır ve bugün bile Bitlis il merkezinin daha önünde anılmasını sağlayan altyapıyı kurar ve sonra geldikleri yer olan İstanbul'a dönerler. Bozulan Türkçeleri nedeniyle çocukların lakabı artık kırodur.

 

 

Oğlanlardan küçük olanı Atila yıllar sonra Denizcilik Bankası'nda müfettiş olur. 1970 lerde Tatvan denetlemesini gönüllü olarak alır. Yine Kurtalan Ekspresi, Bitlis, Tatvan. 3 gece 4 gün. Tatvan'da babası zamanında açılan Denizcilik Bankası oteline yerleşir.

 

Resepsiyonda devcileyin ama beli bükülmüş bir adam resepsiyonistle kavga etmektedir. Üstü başı perişandır. Atila zar zor tanır adamı.Babasının eşkiyalığı bıraktırıp işe aldığı eşkiya Mecido.Babası gittikten sonra gelenler,eşkiyadır, adam vurmuştur, katildir diyerek Tatvan dersanesinden kovdurmuşlardır.Oğlunun açtığı bakkal dükkanının geliri ile kıt kanaat geçinmektedirler.

 

Atila ve Mecido sarılırlar,dertleşirler,ağlaşırlar.

 

,,,

 

Twitter dan,Önder Cırık'ın sayfasından aldım ve imlâsına birazcık müdahele ettim. Önder Cırık şöyle bitiriyor: Sorarım size? Fethi Algon da devlettir, sonrasında gelenler de? Bu devlet nasıl bişeydir? Hele deyin bana.O değil de Fethi Algon'un torunu Burcu Algon bugün Azerbaycan yelken milli takımının koçu. Cumhuriyet'in yarattığı katma değer bugün Cumhuriyet'in sınırlarını aşıyor.

Yorum Yaz
Uyarı: Hakaret içeren Cümleler veya imalar, inançlara, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.